رمز ارز ملی در چه مرحله ای قرار دارد؟

رمز ارز ملی در چه مرحله ای قرار دارد؟

فی بگیر: در سالهای اخیر توجه سرمایه گذاران و عامه مردم به رمزارزها برای سرمایه گذاری در این بازار بمنظور حفظ ارزش پول و سرمایه جلب شد و افراد زیادی وارد این حوزه شدند که سوءاستفاده های زیادی نیز در پی این مساله از استخراج بدون مجوز تا مالباختگی با مبادله رمزارز غیرقانونی صورت گرفت.



به گزارش فی بگیر به نقل از ایسنا، حدود ۱۲- ۱۳ سال است که گرایش جدیدی در زمینه پولی دنیا با نام رمزارزها به وجود آمده و این روزها با توجه به این که جنبه های جدیدی از رمزارزها نمود بیشتری یافته، بدین سبب آنها تحت عنوان رمزدارایی ها شناخته می شوند. فلسفه اصلی رمزارزها مبتنی بر تمرکززدایی است؛ به این معنا که فضایی نوین را در زمینه پولی و سایر حوزه ها تصویر می کند که بجای آنکه یک مرکز مبدأ اعتماد مردم مانند نهادهایی همچون بانکهای مرکزی داشته باشیم، جایگزین آن و برمبنای آنچه مردم به آن اقبال دارند، ارزشی ارائه شود.

در این فضا بیشترین حوزه هایی که مورد هدف قرار می گیرند، نهادهایی هستند که مردم برای حل مشکلاتشان به آن مراجعه می کنند و یکی از آنها بانک مرکزی است. هر پولی که در هر کشوری تبادل می شود، به اعتبار بانک مرکزی آن کشور ارزش می یابد؛ به بیان بهتر در صورتیکه بانکهای مرکزی نباشند، تمام اسکناس های رایج، سکه ها و سایر موارد مرتبط از ارزش ساقط می شوند.

به گفته مهران محرمیان - معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی- هم اکنون در زمینه رمزارزها، فضایی شکل گرفته که از آن تمرکززدایی شده بود؛ یعنی بانک مرکزی هیچ کشوری از آن ارزها پشتیبانی نمی کند و ارزش فیزیکی و پشتوانه ای ندارد. طبیعتاً در چنین فضایی بانکهای مرکزی طی چند سال در مقابل رمزارزها، مواجهه منفی داشتند و البته در همان حال این مساله را بررسی می کردند. چونکه موضوع حاکمیت پولی در هر کشوری جزو خطر قرمزهای آن کشور بشمار می رود. اما بعد از چندی نگاهی در بانکهای مرکزی شکل گرفته و بانکهای مرکزی از این فنآوری و برخی خاصیت های آن که به حاکمیت پولی آسیبی وارد نمی کند، استفاده و مفهوم جدیدی ارائه شود. براین اساس در صورتیکه پول های سنتی را یک سر طیف و سمت دیگر آنرا رمزارزها در نظر بگیریم، رمزپول بانک مرکزی (Central Bank Digital Currency) در میانه این دو طیف قرار دارد.
در سالهای اخیر توجه سرمایه گذاران و عامه مردم به رمزارزها برای سرمایه گذاری در این بازار بمنظور حفظ ارزش پول و سرمایه جلب شد و افراد زیادی وارد این حوزه شدند که سوءاستفاده های زیادی نیز در پی این مساله از استخراج بدون مجوز تا مالباختگی با مبادله رمزارز غیرقانونی صورت گرفت.
در این بین، به سبب ناشناخته بودن دنیای رمزارزها، سیاستمداران در کشورهای مختلف آگاهی کافی برای چارچوب گذاری و تدوین قانون در این عرصه نداشتند و تا حالا نیز تکلیف مجاز یا ممنوع بودن مبادله رمزارزها مشخص نشده است. از طرف دیگر، از آنجائیکه در خیلی از کشورهای دنیا هنوز رمزارزها را به رسمیت نشناخته اند و عمده واکنش نسبت به این فناوری مبتنی بر قاعده گذاری و کنترل فعالیت کاربران است، ایران نیز تلاش خودرا می کند تا بتواند به تدوین قوانینی در این عرصه نائل شود. در کنار تدوین قوانین برای رمزارزها، مسئولان در ایران به فکر راه اندازی رمز ارز ملی هستند که بر طبق اعلام رییس کل بانک مرکزی، رمز ریال ملی از اوایل امسال راه اندازی و این رمز ریال توسط بانک مرکزی منتشر می شود.

بر این اساس، در اوایل پاییز سال قبل بود که صحبت هایی از طرف مسئولان در خصوص راه اندازی رمز ارز ملی بر پایه ریال مطرح می شد و رییس کل بانک مرکزی نیز اعلام نمود رمزپول ملی همچون موارد مهم در دستور کار بانک مرکزی است که زیرساخت و دستورالعمل های مربوط به آن تدوین شده و در آینده نزدیک بصورت آزمایشی راه اندازی خواهد شد.

در کنار تدوین قوانین برای رمزارزها، مسئولان در ایران به فکر راه اندازی رمز ارز ملی هستند که بر طبق اعلام رییس کل بانک مرکزی، رمز ریال ملی از اوایل امسال راه اندازی و این رمز ریال توسط بانک مرکزی منتشر می شود.

طبق گفته صالح آبادی، با انتشار رمزریال، افراد اسکناس ریال خودرا تحویل بانک مرکزی می دهند و رمز ریال تحویل می گیرند که این رمز ریال قابل استفاده برای سرمایه گذاری نیست و فقط جایگزین اسکناس خواهد شد.

بانک مرکزی هدف خود از طراحی رمزریال را تبدیل اسکناس به یک موجودیت قابل برنامه ریزی و برنامه نویسی اعلام نموده تا با این پروسه پول دارای موجودیت هوشمند شود.

یکی از خاصیت های حائز اهمیت رمز ارز ریال در مقایسه با اسکناس سطح امنیت بالای آن است؛ در حقیقت طراحی رمز ریال به صورتی است که ردیابی وجوه دقیق قابل انجام است و حتی درصورت سرقت اطلاعات رمز ریال و هک گوشی تلفن هوشمند توسط سارقان و هکرها انکان ردیابی وجود دارد.

به گفته رییس کل بانک مرکزی «رمز ریال» یا «ریال دیجیتال» جایگزین اسکناس ریال است و کارهای آن انجام شده است و ریال دیجیتال طبق وعده بصورت آزمایشی در شهریور ماه اجرائی می شود. در چین نیز چنین اقدامی مشابه انجام شده و ۷۵ میلیون نفر از «یوآن دیجیتال» استفاده می نمایند. ناشر ریال دیجیتال، بانک مرکزی است و مردم می توانند بجای اسکناس از آن بهره گیرند.

همچنین بتازگی هم علی صالح آبادی - رییس کل بانک مرکزی- به ایسنا اعلام نموده بود ریال دیجیتال اختتام شهریورماه بصورت آزمایشی اجرا خواهد شد.

وجه تمایز میان رمز ریال و رمز ارزهای رایج چیست؟
در خیلی از موارد زمانی که مردم عنوان رمزریال بانک مرکزی (رمزپول) به گوششان می خورد، تصوری به مانند رمزارز برای آنها ایجاد می شود. لازم به توضیح است که رمزریال یک رمزارز جهان روا مانند بیتکوین و بی پشتوانه و نیازمند استخراج نیست؛ کمااینکه تمام رمزارزهای جهان روا نیز قابل استخراج نیستند، اما بیتکوین به عنوان مشهورترین رمزارز قابلیت استخراج دارد. البته انتشار رمزریال مانند ریال در انحصار بانک مرکزی است.
بسیاری این تصور را دارند که رمزریال، مانند سایر رمزارزها (coin) ها است که قابلیت سرمایه گذاری دارد، اما باید تاکید شود که اینطور نیست برای اینکه هیچ فردی بر روی پول سرمایه گذاری نمی کند به بیان بهتر رمزریال همچون اسکناس ابزار مبادله، دارای قوه ابراء و یک ابزار پرداخت است.
در تشریح خاصیت های رمز ریال ملی اینگونه توضیح می دهند که در رمزریالی که در داخل گوشی قرار می گیرد، بانک به عنوان شخص سوم و واسط که امکان انتقال وجه را فراهم می آورد، حذف و عین پول و اسکناسی که در جیب داریم بصورت الکترونیک منتقل می شود.
البته، کارشناسان یکی از خاصیت های حائز اهمیت رمز ریال را در مقایسه با اسکناس، سطح امنیت بالای آن می دانند و می گویند: در حقیقت طراحی رمز ریال به صورتی است که ردیابی وجوه بطور دقیق قابل انجام است و حتی در صورت سرقت اطلاعات رمز ریال و هک گوشی تلفن هوشمند توسط سارقین و هکرها امکان ردیابی وجود دارد.

کارکرد رمزریال چگونه است؟
زمانی که اسکناسی میان مردم مبادله می شود، شخص سومی وجود ندارد. برای مثال فردی در شهر دیگری هست و در قبال خرید یک کالا نیاز به انتقال پول بواسطه یک روش از یک حساب به حساب دیگر دارد و برای این کار واسطه هایی نیاز است؛ زمانی که از رمزریال صحبت می شود واسطه ای در کار نیست، به عبارت دیگر همان اسکناس که بین مردم بدون حضور شخص سوم مبادله می شود، اینجا نیز همان اتفاق رخ می دهد با این تفاوت که بر روی بستر دیجیتال و در لحظه رخ می دهد.

چگونه می توان از رمزریال استفاده کرد؟
شهروندان مختارند پول و درآمد خودرا در شکل های مختلف نگهداری کنند و عموما افراد ترجیح می دهند که تلفیقی از اشکال مختلف دارایی (اسکناس، طلا، حساب بانکی و...) را برای این منظور به کار برند. رمزریال در حقیقت یک انتخاب جدید به امکان های شهروندان برای نگهداری دارایی اضافه می کند و مردم می تواند قسمتی از پول خودرا بصورت رمزریال نگهداری کنند و هر فرد می تواند با مراجعه به بانک، رمزریال در کیف پول الکترونیکی خودرا دریافت کند. همین طور میزان رمزریال نگهداری شده در کیف پول بسته به نوع کیف پول (کیف پول تجاری یا شخصی) متفاوت خواهد بود.
در مجموع می توان اظهار داشت که هدف از طراحی رمزریال در بانک مرکزی تبدیل اسکناس به یک موجودیت قابل برنامه ریزی و برنامه نویسی است؛ با این پروسه پول دارای موجودیت هوشمند خواهد شد. به عنوان مثال هنگامی که فرد تسهیلاتی را بصورت رمزریال دریافت کند، این امکان برای بانک و تسهیلات دهنده فراهم می آورد که مبلغ موردنظر دقیقاً در جایی سرمایه گذاری شود که هدف گذاری شده است. این در حالیست که در مورد اسکناس و سایر روش های انتقال وجوه امکان این ردیابی هوشمند برای تسهیلات دهنده و سیاستگذار وجود ندارد. به بیان بهتر رمز پولها فضای نوآورانه ای در عرصه پولی ایجاد خواهدنمود و بانکهای مرکزی دنیا به سمت استفاده از ظرفیت های آن درحال حرکت هستند.





منبع:

1401/06/20
08:23:55
5.0 / 5
308
تگهای خبر: آزمایش , پرداخت , سرمایه , سرمایه گذاران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
فی بگیر Fee Begir
feebegir.ir - تمام حقوق سایت فی بگیر محفوظ است

Fee Logo فی بگیر

قیمت روز کالاها